14-jarige leerlingen van een middelbare school in Oostenrijk (GS Munderfing) werkten aan dit project met hun leraar natuurkunde. Het belangrijkste doel was om hen te sensibiliseren om energie te besparen en over duurzame energie te leren. In groepen verwierven ze kennis over verschillende hernieuwbare energiebronnen. Ze werkten samen met deskundigen en maakten excursies naar relevante locaties. De studenten werkten experimenten uit en schreven de hand-outs voor hun klasgenoten. ”Energiedetectives” werden genomineerd om de lichtschakelaars en de computer te controleren na afloop van de les. De studenten documenteerden hun ervaringen in een portfolio en de resultaten van deze kennisverwerving werden gepresenteerd in een tentoonstelling op school.
Met hun opgedane kennis organiseerden de leerlingen workshops voor leerlingen van de lagere school en kinderen van de kleuterschool. Zij ontwierpen 12 stations om het broeikaseffect uit te leggen, alsook duurzame energie, het maken van elektriciteit met zonnecellen, de werking van een windenergiestation en de noodzaak van recyclage van afval en biomassa. Jongere leerlingen werden uitgenodigd om van hen te leren. De gasten (leerlingen van de lagere school en kinderen van de kleuterschool) mochten experimenten uitvoeren en deelnemen aan workshops met hun studiebegeleiders. Ze leerden over de verschillende klimaten, experimenteerden met zonnecellen, leerden over regionale en seizoensgebonden gerechten, ecologische mobiliteit, windcentrales en afvalscheiding en creëerden hun eigen windwiel en foto’s van hagelbolletjes. Elk van de studenten verzamelde de resultaten in een portfolio en beschreef alle activiteiten in een projectdagboek.
Dit project «EDs - Energie Docenten» werd ingediend voor de U4Energy award 2012 en genomineerd als winnaar in categorie C «beste schoolcampagne rond energie-efficiëntie».