Ο κύριος στόχος του έργου LESET ήταν να αναπτύξει μια δραστηριότητα που επιτρέπει στους μαθητές της 3ης και 4ης τάξης Γυμνασίου να προβληματιστούν σχετικά με την ενεργειακή τους κατανάλωση στο σπίτι, προκειμένου να μάθουν για την εξοικονόμηση ενέργειας με την εφαρμογή των εργαλείων ΤΠΕ.
Η μεθοδολογία (κάθε χώρα σύλλεξε τα δικά της δεδομένα που τα εκμεταλλεύεται και τα μοιράζεται με άλλες) επέτρεψε σημαντική μάθηση σε διαφορετικά επίπεδα:
* Μάθηση μέσω της ενεργού συμμετοχής του Μαθητή: να υπολογίζει την ατομική κατανάλωση ενέργειας στη μουσική, την τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο και τον υπολογιστή.
* Μάθηση μέσα από την έρευνα σε πρωτογενείς πηγές ενέργειας σε κάθε χώρα (επίσκεψη σε μονάδες παραγωγής ρεύματος, κ.λπ.) και τις επιπτώσεις στον πλανήτη (φαινόμενο του θερμοκηπίου, κλιματική αλλαγή, κλπ.).
* "TIC Μάθηση»: μέσω των εργαλείων ΤΠΕ ως μέρος της μεθοδολογίας της συνεργατικής εργασίας μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.
* "TAK Μάθηση» (Τεχνολογίες για την Απόκτηση της Γνώσης): με τη δημιουργία πληροφοριών, μοιράζοντας τες και μαθαίνοντας να είναι κριτικοί.
Ο FrancescSolans (υπεύθυνος εκπαιδευτικός του προγράμματος στην Ισπανία) πιστεύει ότι το κύριο αποτέλεσμα του έργου είναι η απόδειξη ότι είναι δυνατόν να αλλάξουμε από το Κλασικό μοντέλο εκπαίδευσης σε ένα νέο Ψηφιακό μοντέλο χωρίς μεθοδολογική αλλαγή γιατί είναι "η ίδια διαδικασία με διαφορετικά εργαλεία "(κοινόχρηστα έγγραφα, διάβασμα αυτών, δημοσίευση στην διαδικτυακή πλατφόρμα, κλπ.). Το μόνο πράγμα που χρειάζεστε είναι να προσθέσετε τις ΤΠΕ στις καθημερινές σας δραστηριότητες στο σχολείο και να τις μετατρέψετε σε "ΤΑΚ Μάθηση", προκειμένου να προωθήσετε την απόκτηση γνώσεων.
Παράδειγμα πληροφοριών που παράγονται από τους μαθητές στο έργο LESET: